Ciasto z musem rabarbarowo-jabłkowym. Kruche, chrupiące ze słodko kwaśnym wnętrzem. Mus możecie bardziej dosłodzić, według swojego uznania. Ja dodałam miód i trochę ksylitolu, ale tylko łyżkę, ponieważ lubię kwaskowy smak owoców. Każdy rodzaj słodzidła się sprawdzi. Smażąc mus dodawajcie je stopniowo i próbujcie, aż dojdziecie do swojego poziomu słodkości.
Zabierzcie ciasto ze sobą do pracy i cieszcie się zdrową przekąską w ciągu dnia :)
Składniki:
Ciasto:
150g mąki orkiszowej
80g oleju kokosowego
50g otrębów
50g mąki kukurydzianej
2 łyżki ksylitolu
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
80g oleju kokosowego
50g otrębów
50g mąki kukurydzianej
2 łyżki ksylitolu
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
Mus:
1 jabłko
300g rabarbaru
3 łyżki miodu
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego buraka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąkę orkiszową, kukurydzianą, otręby i ksylitol wsyp do miski. Dodaj żółtko, płynny olej kokosowy i wodę. Szybko zagnieć ciasto. Jeśli będzie się
rozsypywać, dodaj więcej wody, a jeśli będzie zbyt kleiste, dosyp mąki.
Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części - doborze, żeby jedna
część była większa - to będzie spód ciasta. Mniejszą część wsadź do lodówki, a
większą wylep spód i boki blaszki (blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, u mnie forma o boku 20 cm). Piecz spód przez 10 min w temperaturze 200 stopni. Gdy
spód będzie w piekarniku, przygotuj mus owocowy.
Rabarbar i jabłko umyj,
obierz i pokrój na małe kawałki. Przełóż owoce na patelnię, dodaj miód,
ksylitol, olej kokosowy, cynamon i sproszkowanego buraka. Wymieszaj i duś na małym
ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Rozgnieć miękkie owoce widelcem, w
ten sposób powstanie mus. Zdejmij z ognia, chwilę przestudź. Wyłóż mus
na podpieczony spód, rozprowadź. Wyjmij surowe ciasto z lodówki, zetrzyj
na tarce i wyłóż na mus owocowy. Wstaw ponownie ciasto do piekarnika, na
20-25 min. Zostaw do wystudzenia i podawaj.
z pewnością jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować :)
UsuńPycha☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper, uwielbiam ciasta z rabarbarem, trzeba korzystać póki trwa sezon :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo :) Jutro lecę na rynek po zapas rabarbaru ;)
Usuń