wtorek, 11 czerwca 2019

Ciasto orkiszowe z rabarbarem (fit)

Ciasto z musem rabarbarowo-jabłkowym. Kruche, chrupiące ze słodko kwaśnym wnętrzem. Mus możecie bardziej dosłodzić, według swojego uznania. Ja dodałam miód i trochę ksylitolu, ale tylko łyżkę, ponieważ lubię kwaskowy smak owoców. Każdy rodzaj słodzidła się sprawdzi. Smażąc mus dodawajcie je stopniowo i próbujcie, aż dojdziecie do swojego poziomu słodkości. 
Zabierzcie ciasto ze sobą do pracy i cieszcie się zdrową przekąską w ciągu dnia :)

Składniki:
Ciasto:
150g mąki orkiszowej
80g oleju kokosowego
50g otrębów
50g mąki kukurydzianej
2 łyżki ksylitolu
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody

Mus:
1 jabłko
300g rabarbaru
3 łyżki miodu
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanego buraka (opcjonalnie)
 

Przygotowanie:
Mąkę orkiszową, kukurydzianą, otręby i ksylitol wsyp do miski. Dodaj żółtko, płynny olej kokosowy i wodę. Szybko zagnieć ciasto. Jeśli będzie się rozsypywać, dodaj więcej wody, a jeśli będzie zbyt kleiste, dosyp mąki. Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części - doborze, żeby jedna część była większa - to będzie spód ciasta. Mniejszą część wsadź do lodówki, a większą wylep spód i boki blaszki (blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, u mnie forma o boku 20 cm). Piecz spód przez 10 min w temperaturze 200 stopni. Gdy spód będzie w piekarniku, przygotuj mus owocowy.

Rabarbar i jabłko umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Przełóż owoce na patelnię, dodaj miód, ksylitol, olej kokosowy, cynamon i sproszkowanego buraka. Wymieszaj i duś na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Rozgnieć miękkie owoce widelcem, w ten sposób powstanie mus. Zdejmij z ognia, chwilę przestudź. Wyłóż mus na podpieczony spód, rozprowadź. Wyjmij surowe ciasto z lodówki, zetrzyj na tarce i wyłóż na mus owocowy. Wstaw ponownie ciasto do piekarnika, na 20-25 min. Zostaw do wystudzenia i podawaj.  


6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter